Wednesday, March 10, 2021

PASTA ALLA PUTTANESCA

Puttanesca-pastakastike tunnetaan Italiassa Campanian (Napoli) ja Lazion (Rooma) alueella. Lazion versiossa on kalaa, Campanian versiossa ei. 

Todellista pikaruokaa - kastike valmistuu sillä aikaa kun pasta kiehuu! 

RAAKA-AINEET:

300 g Rummo (tai muuta) spagettia
4 valkosipulinkynttä
2 chiliä
Sardellia (anjoviskin käy)
1/2 dl oliiviöljyä
500 g terttukirsikkatomaatteja
100 g oliiveja
50 g isoja kapriksia
1 dl pastan keitinlientä (ellei käytetä tomaattimurskaa tuoreiden tomaattien asemesta
Tuoretta oreganoa tai lehtipersiljaa
Suolaa (Huom. sardelleissa, anjoviksessa ja kapriksissa on jo suolaa valmiina eli lisää suolaa maltilla tai ei ollenkaan)
Pippuria

VAIHTOEHTOINEN AINESLUETTELO:
7-8 pientä amjovis-/sardellifilettä
1-2 kynttä valkosipulia
1 reilu lusikallinen kapriksia
Oliiviöljyä
Mustia oliiveja
Rouhittua chiliä
Tölkki kokonaisia tomaatteja, tai tuoreita 500 g
Silputtua tuoretta persiljaa
(Sitruunaa)
Suolaa

TAI
sovella oman maun mukaan. Puttanesca-kastikkeita on yhtä monta kuin on kokkiakin. 

VALMISTUS: 
Keitä pasta al denteksi (1 min. alle keittoajan).

Sillä välin kuullota siivutettuja valkosip ja pienittyjä chilejä oliiviöljyssä. Tässä kohtaa lisätään myös sardelli/anjovis. Lisää terttukirsikkatomaatit ilman terttua ja nosta lämpöä. Anna kypsyä noin 5 minuuttia. Lisää oliivit ja kaprikset sekä pastan keitinvettä (jos tarpeen, noin 1 dl). Anna porista 5 min. Viimeistele yrteillä, suolalla ja pippurilla. Yhdistä pasta ja kastike. Nauti ja nuole lautanen. 

Parmesaanijuustoa voi ripotella pastan päälle, jos kastikkeessa ei ole kalaa. Italialaiset eivät tapaa yhdistää kalaa ja juustoa samaan ruokalajiin. 

No comments: