Friday, March 7, 2008

TAATELIKAKKU 1


1 pkt (250 g) kivettömiä taateleita
2 dl vettä
1 dl sokeria
200 g voita (margariinia)
2 munaa
1 dl kermaviiliä
1 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
4 dl vehnäjauhoja

Keitä taatelit hiljalleen vedessä pehmeiksi. Lisää sokeri. Sekoita voi vähän jäähtyneeseen seokseen. Lisää kaikki loput aineet. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun 2,5 litran vuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin tunti.

Alkuperäinen ohje on lehdestä (ehkä Pirkka?) - siinä olleesta Valio Meijerivoi -mainoksesta. 1,5 -kertaisesta annoksesta riittää minulla kahteen rengasvuokaan, kun molemmat ovat "keskikokoa". Kypsennysaika mustapintaisessa vuoassa on noin 40 min. Joulun kestosuosikki vuodesta toiseen, leivotaan meillä myös usein lahjaksi. Säilyy kauan, maku paranee säilytyksessä, samoin pakastettaessa (pakastaminen on nopea keino parantaa makua esim seuraavaksi päiväksi!).

EDIT 18.12.2018: Tänään paistoin taatelikakkuja ensimmäisen kerran kiertoilmauunissa. 30 min riitti kypsentämään kaksi kakkua kerralla. 175° on ehkä vähän liikaa lämpöä kiertoilmauuniin: mustapintaisessa teflonvuuassa ollut kakku halkesi pohjasta (=päältä, nehän ovat rengasvuuassa ylösalaisin), eli paistui liian nopeasti. Alumiinivuuassa ollut kakku ei haljennut. Voisi seuraavalla kerralla kokeilla kiertoilmauunissa 155° ja 30-40 min. paistoaikaa. 

Edit 2, 27.1.2019. 160° ja 35 min tuntuisi olevan kohtalaisen oikea lämpötila kiertoilmauunissa. Pohjaan tuli pientä halkeamaa, muttei mitään kovin häiritsevää enää. 

1 comment:

Agatha said...

Näitä täällä leivotaan taas - ensimmäiset kaksi uunissa, toiset kaksi sinne kohta menossa. Talo tuoksuu ihmeelliseltä! Leivottu on jo kolme päivää, työssäkäynnin lisäksi. :-)