Friday, March 7, 2008

MUHKEA MAUSTEKAKKU

Annoksesta tulee 2 pienempää tai 1 isompi kakku (olen käyttänyt rengasvuokaa)

250 g margariinia
3,5 dl sokeria
6 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl vanilliinisokeria
2 tippaa rommiaromia (tai 3 rkl rommia tai portviiniä)
yhteensä 1/2 litraa rusinoita, rouhittuja pähkinöitä, kuivattuja luumuja suikaleina, silputtuja cocktailkirsikoita ja sukaattia

Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa sokeri ja rasva vaahdoksi. Sekoita rasvaan vuorotellen munavaahtoa ja jauhoja. Sekoita mausteet ja hedelmät joukkoon. Lisää rommiaromi (tai rommi tai portviini). kypsennä voidellussa ja korppujauhotetussa vuoassa 175 asteessa noin 1 tunti. Huom.! Tummapintaisessa vuoassa lyhyempi aika tai matalampi lämpö!

Voit myös liottaa hedelmiä pari päivää rommissa ennen valmsitamista; älä silloin lisää rommia tai esanssia. (Yön yli liotus riittää!)

Ohje on äitini ruutupaperille kirjoittama, joulunajan kestosuosikki. Säilyy hyvin ja kauan ja on siksi myös hyvä lahjaksi annettava kakku. Maistuu muillekin kuin suomalaisille - viime jouluna leivoin lahjaksi Pohjois-Afrikkalaiselle ystävälle, joka ei säästellyt sanojaan makua ihaillessaan - ja tuoksua myös! Hedelmien pilkkomisessa on aikamoinen työ, kannatta rekrytoida siihen vaikka perheen näppäräsormiset lapset, ja käyttää saksia. Jos kakkua vatkaa käsin, se menee joutuisammin ja vähemmällä tuskalla, kun vatkaajia on kaksi, jotka vuorottelevat.

Äitini on kirjoittanut reseptin oheen vielä seuraavia huomioita: Maku on melkoinen, mutta rankkaa syötävää. Hedelmien laatuhan voi vaihdella, kun määrä on sama.

2 comments:

Unknown said...

Eikä kakkuun laiteta perinteistä sokeria lainkaan? Minä laitoin 3,5 dl. Muuten erinomainsen makuinen kaku.

Agatha said...

Kyllä laitetaan. On tainnut jäädä se rivi pois. Onneksi hoksasit! Ja kiitos palautteesta!