Friday, March 7, 2008

GRASMERE GINGERBREAD


560 g vehnäjauhoja (= 10 dl)
260 g fariinisokeria (= 5 dl) tai mieluummin puolet fariinisokeria ja puolet tavallista kidesokeria
2 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl leivinjauhetta
300 g margariinia
(raastettua appelsiininkuorta)

Kuivat aineet sekoitetaan, margariini sulatetaan ja lisätään joukkoon. Painellaan pellille noin 2 cm paksuksi levyksi, Paistetaan 175 asteessa tummanruskeaksi (noin 30 - 35 min.) Uunista otettua leikataan palasiksi, mutta jäähdytetään pellillä. (Appelsiininkuoria ei ole alkuperäisessä ohjeessa, mutta niiden kanssa maku paranee - makuasia tietysti...)

Tämän inkivääripikkuleipäohjeen löysin melkein 30 vuotta sitten erään englantilais-suomalaisen pariskunnan kotoa englantilaisesta keittokirjasta. Kakuista tuli hyvän makuisia, mutta kovia, ja äitini, jolla jo kansakoulutodistuksen mukaan on erityistaidot leipomisessa (totta!) ehdotti, että korvaisin puolet fariinisokerista tavallisella sokerilla. Niin olen tehnyt, ja hyviä tulee. Appelsiininkuoret oli perheen englantilainen rouva lisännyt ohjeeseen.

No comments: