Wednesday, December 13, 2023

LUCIA-PULLAT

 200 G             voita

1 pussi (0,5 g) sahramia

Putkilo            kardemummaa

4 dl                 soijamaitoa

2 pussia          kuivahiivaa

2 dl                sokeria

1 tl                 vaniljasokeria

noin 14 dl      vehnäjauhoja

1 dl                maitorahkaa

3                    kananmunaa

                     Kardemummaa (lisätty myöhemmin ohjeeseen, koska pullista tuli aika mauttomia)

(1/2 tl suolaa)

                      rusinoita


hiilihydraatteja / 100 g: 44g


1    Sulata rasva kattilassa. Lisää joukkoon sahrami ja keitä hetki. Lisää maito ja anna lämmön tasaantua vähän kädenlämpöistä lämpimämmäksi (42 astetta). Kädenlämpöiseksi, jos käytät tuorehiivaa, jota käytetään 50 g eli yksi pala. Kädenlämpöinen on 36-37 astetta. Lisää kardemumma.

2. Laita 2 dl jauhoja ja niihin sekoitettu kuivahiiva yleiskoneen kulhoon.   Lisää lämmin neste ja sekoita hyvin. Lisää sokeri, vaniljsokeri, maitorahka ja kananmunat sekä loput jauhot. - Jos käytät tuorehiivaa, lisää ensin neste ja liota tuorehiiva siihen, sitten muut aineet edellä kuvatulla tavalla. 

3. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa 5 min ja lisää suola, jos käytät sitä. Vaivaa vielä 15 min. 

4. Irrota taikina kulhosta jauhojen avulla ja laita muovin tai leivinliinan alle lämpimään paikkaan kohoamaan noin 45 minuutiksi, kunnes taikina on kaksinkertaistunut. 

5. Jaa taikina keittiövaa'an avulla 50 gramman paloihin. Vaihtoehtoisesti jaa taikina neljään osaan ja jokainen osa vielä kymmeneen palaan. Leivo palat palloiksi.

6. Moutoile pallo sormen paksuisiksi tangoiksi. Päädyt saavat olla kapeampia. Rullaa päät eri suuntiin s-kirjaimen muotoon. 

7. Asettele pullat kolmelle pellille harvakseltaan, sillä pullat kohoavat vielä. Kohota pullia 30 min.  Älä kohota uunissa: lopputulos on parempi, jos kohotat huoneenlämmössä. 

8. Voitele pullat kananmunalla, johon on lisätty 1 rkl vettä. Koristele rusinoilla.

9. Paista 200-asteisessa uunissa 8 - 10 min.

Sahrami on voimakkaan makuinen mauste. Jos haluat lisää väriä ja sahramin makua, lisää varovasti sahramin määrää. 

Alkuperäinen ohje (jota olen muutellut) on K-Ruoka -äpissä. 

Lucia-pullia leivottiin ensimmäisen kerran Saksassa 1600-luvulla. 

Vinkki: Liota rusinoita hetki vedessä, niin ne eivät pala niin helposti uunissa!


No comments: