Monday, April 17, 2017

MAKARONILAATIKKO

4 annosta | 30 - 60 min

Ohje on hyvä ja hauska,  TomiS:n Kotikokki.net -sivustolla jakama. Lisään sen tänne, koska käytämme ohjetta aina makaronilaatikkoa tehtäessä. Alkuperäinen ohje kehottaa lisäämään 2 rkl pippuria, tätä määrää olen vähentänyt, samoin olen kommentoinut joitakin teko-ohjeita. Mutta jokainen tekee tavallaan.

Raaka-aineet Ostoslistalle

(Musta)pippuria
suolaa
1 sipuli
juustoraastetta
200 g jauhelihaa
150 g makaronia
2 kananmunaa
3 dl maitoa

Ohjeet

Pistä makaronit kiehumaan valmiiksi kiehuvaan veteen. Katso keittoaika pussista. 

Pilko sipuli pieniksi palasiksi.

Lämmitä pannu kuumaksi, pistä hieman rypsiöljyä (tai oliiviöljyä, tai voita, paistamuseen sopivaa margariinia tai hätätilassa vaikka leivinmargariinia) lämmittelemään pannulle ja sipulit perään.

Kun sipulit ovat hieman ruskistuneet, kippaa jauhelihat pannuun niiden kaveriksi. Sekoittele jauhelihaa niin, että se hajoaa osiin ja ruskettuu.

Sekoita joukkoon sopivaksi katsomasi määrä pippuria. 1-2 teelusikallista on aika jees.

Pistä lopuksi vielä sekaan hieman suolaa.

Kaada lopulta valmis jauheliha-sipuliläjä n. 5-8 senttiä syvään lasivuokaan (matalampikin käy kunhan se on vastaavasti laajempi).

Kun makaronit ovat kiehuneet tarpeeksi, sekoita ne jauhelihojen sekaan vuokaan. Varo roiskimasta kaikkia aineksia seinille kulhosta sekoittaessasi.

Ota lasi ja riko sinne 2 kananmunaa. Sekoita lopuksi jollakin (esim. haarukalla) kananmunat täysin tasaväriseksi liejuksi.

Kaiva jostain tyhjä (puhdas) maitotölkki ja kippaa kananmunavelli sinne. (Aika näppärä ohje, jos tiskattuja maitopurkkeja huushollista löytyy. Meillä kananmunat ja maito sekoitetaan vispilän kanssa kulhossa.)

Kaada munien sekaan 3 desilitraa maitoa esim. desimitan avulla.

Purista sormilla lujasti tölkki kiinni ja ravista kovaa niin, että kananmuna ja maito sekovat täysin keskenään.

Kaada lieju vuokaan niin, että neste ylettyy makaroni-jauhelihan pinnan tasalle.

Ripottele päälle juustoraastetta, jos haluat.

Paista n. 30-45 minuuttia 200-asteisessa uunissa ilman vuoan kantta. Tarkkaile viimeistään 30 minuutin jälkeen ruoan väriä. Jos tuotos on ruskettunut lähinnä pinnalta, mutta pohja on aivan nestemäisen valkoinen, käännä uuni alalämmölle ja paistele niin kauan, että myös vuoan pohjapuolella alkaa näkyä väriä.

Mätä naamaan ketsupin kanssa, niin on aika älyttömän hyvää. 

Kuvassa uuniin menossa 2 litran ja 1,5 litran alumiinivuualliset makaronilaatikkoa, jossa on 400 g eli koko pussillinen makaroneja. Muita aineita on tuplamäärä ohjeeseen verrattuna. Päälle on ripoteltu pizzajuuston jämät. 

No comments: