Alkuperäinen ohje CampaSimpukan blogissa.
Pieni mustikkapiirakka Rick Steinin vinkein
- noin tennispallon kokoinen pallero piirakkataikinaa (ohje sama kuin tässä postauksessa)
- 1 dl mantelijauhetta
- 2 dl pakastemustikoita
- 1 purkki kermaviiliä
- 0,5 dl tomusokeria
- 1 kananmuna
- 1 tl vaniljatahnaa
Kuumenna uuni 200 asteeseen ja kauli jääkaappikylmä taikina ohueksi pyöryläksi, vähän isommaksi kuin vuoka, jota aiot käyttää. Minä käytin pientä irtopohjaista alumiinivuokaa, jonka halkaisija on noin 18 cm. Nosta ohueksi kaulittu taikina vuoan päälle ja painele varovaisesti vuoan pohjalle ja reunoille, käytä ylimeneviä roippeita paikkaukseen, mikäli taikinaan tulee reikiä. Pistele taikinaa haarukan piikeillä tai vaikka kalapiikillä, jottei pohja nousisi epätasaisesti.
Laitan taikinan päälle palanen leivinpaperia ja sen päälle paistopainoja (pieniä keraamisia palleroita tai kuivia herneitä tai riisiä) ja esipaista pohjaa noin 10 minuuttia.
Nosta vuoka pois uunista ja siirrä paistopainot pois leivinpaperin avulla. Sirottele pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi mantelijauhe ja sen päälle jäiset mustikat. Paista taas 10-15 minuuttia.
Sekoita keskenään tasaiseksi massaksi kermaviili (Rickin ohjeessa kerma, mutta minulla oli kermaviiliä liiaksi), kananmuna, vaniljatahna ja tomusokeri.
Ota vuoka taas pois uunista ja kaada yllämainittu massa mustikoiden päälle. Paista vielä 25-35 minuuttia, kunnes pinta on lähes hyytynyt ja kauniin värinen. Minulla piirakka oli pari minuuttia liian pitkään, mutta leikimme, että sen pitikin tummua noin.
Maistui hyvältä vaniljajäätelön kanssa, parin millin paksuinen pohja säilyi ehjänä, oli helppo leikata, ei ollut liian makeaa ja muutenkin oli ihan loistava piiras. Ulkona satoi vuorotellen lunta, rakeita, vettä ja räntää, mutta sisällä lautasella oli palanen kesää. Tuskin maltan odottaa Rickin matkan seuraavaa osaa.
_________________________
Omat muistiinpanot ohjelmasta:
Jauhot
Voi
Sokeri
Suola
Muna
1 rkl kylmää vettä
nypitään ja kaulitaan. Mitämkovempitaikina, sen parempi.
Vuokaan.
Pohja pistellään haarukalla, ettei ala kuplia uunissa.
K;ylmään.
Rypistellään leivinpaperi pehmeäksi.
Vuokaan taikinan päälle, sitten leivontapavut.
Paistetaan 10 min.
Mantelijauhe.
Mustikat
Paistetaan taas 15 min.
Kastike:
Vaniljakastiketta varten sekoitetaan kermaa ja pölysokeria, 2 munaa, 1/2 tl vanilja-aromia (nestem.), suolaa.
Kastike marjojen päälle
Uunissa 20 - 30 min.
No comments:
Post a Comment