Tuesday, December 17, 2024

OKONOMIYAKI, JAPANILAINEN "PIZZA" TAI KAALIPANNUKAKKU

 





OKONOMIYAKI, 2 ANNOSTA

250 g valkokaalia

ruohosipulia tai (kevät)sipulin varsia

2 kananmunaa

1 1/2 dl vettä

2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl soijakastiketta

tuoretta chiliä hienonnettuna maun mukaan

Paistamiseen oliivi- tai muuta ruokaöljyä

Täytteeksi esim. paistettua pekonia tai mitä kaapista sattuu löytymään.

______________________

VALMISTUS:

1. Leikkaa valkokaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi, esim. juustohöylällä tai raastimella tai veitsellä. Itse leikkasin kaalin ohuiksi suikaleiksi veitsellä ja sen jälkeen hienonsin veitsellä pieneksi silpuksi. Hienonna ruohosipuli / sipulinvarret (voit käyttää veistä tai vaikka saksia). Noin puolet hienonnetusta sipulista lisätään taikinaan, toinen puoli säästetään valmiin letun päälle. Hienonna chili. 

2. Sekoita kulhossa kaksi kananmunaa, 1 1/2 dl vettä, 2 dl vehnäjauhoa, chili, 1 1/2 tl soijakastiketta ja kaalisilppu sekä puolet sipulisilpusta. Seoita tasaiseksi taikinaksi. 

3. Kuumena öljy pannulla ja lusikoi puolet taikinamassasta pannulle. Huom. taikina hyytyy pohjasta nopeasti, muotoilu pitää tehdä saman tien. Induktioliedellä, jossa asteikko on 1-14, käytin paistamiseen tehoa 7 ja paistoin 5 min. kummaltakin puolelta. Jäkimmäisen 5 minuutin aikana paistoin pekonit toisella pannulla. Jos täyte vaatii pitempää kypsennystä, se on hyvä kypsentää edeltä käsin. Okonomiyaki syödään suoraan pannulta otettuna, kun se on kuumaa.

4. Siirrä paistettu okonomiyaki pannulta lautaselle. Koristele ja mausta teriyaki-kastikkeella, majoneesilla ja sipulisilpulla. Lisää täytteet. Syö saman tien. Hyvää! 

18.12.2024 laskimme, että yhden annoksen hinnaksi tuli alle 2,50 €. Ruoka on erittäin täyttävää, terveellistä ja hyvää! Ruohosipuliruukusta jäi vähän yli käytettäväksi myöhemmin, ja kaalista oli jo aiemmin tehty kaalilaatikkoa. Tarkoitus olikin käyttää tähteeksi jäänyt kaali niin, ettei hävikkiä  tule. Tämä onkin erinomainen hävikintorjumisruoka, koska täytteeksi voi laittaa oman maun mukaan melkein mitä vain tähteeksi jäänyttä: kalaa, kasviksia, lihaa, mitä nyt kaapissa sattuu olemaan. Myös taikinaan saa helposti upotettua vaikka raasteen jämät. Ruohsipulin lisäksi ruuan voi koristella esim. rucolalla, paprikalla, tomaateilla... mieikuvitus on rajana!


*******************

Lisää ohjeita: 

Löysin parhaat ohjeet täältä:

https://japaniin.com/okonomiyaki/

https://www.k-ruoka.fi/reseptit/okonomiyaki-eli-japanilainen-kaalipannukakku

https://www.meillakotona.fi/reseptit/okonomiyaki (tässä ohjeessa on runsaasti juureksia)

https://ruoka-alkemisti.blogspot.com/2014/03/okonomiyaki-japanilainen-pannukakku.html

https://www.martat.fi/reseptit/okonomiyaki-japanilainen-kaalimunakas/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAvP-6BhDyARIsAJ3uv7Z_6mWmzgDIDsmH1PmnIE_X5xTmu2lzBimDyXz3GVhfBPkXJmd6gpQaAmP3EALw_wcB      (tässä myös gluteenittoman okonomiyakin ohje)

https://www.soppa365.fi/reseptit/kala-liha-arjen-nopeat/okonomiyaki-surf-n-turf

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/11/14/okonomiyaki-valkokaalilla-ja-kevatsipulilla-taytetty-japanilainen-munakas (kasvistäytteellä)

https://www.bellatable.fi/reseptit/okonomiyaki 

No comments: