Monday, January 8, 2024

KAALILAATIKKO

 KAALILAATIKKO

tilkka öljyä
n 1 kg valkokaalia
vettä
(1 lihaliemikuutio) (jollei ole suolatonta, jätän pois)
0,75 dl siirappia
4 dl puuroriisiä
400 g jauhelihaa
(suolaa),  1 tl mustapippuria
1 rkl paprikajauhetta, 1 rkl meiramia
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
(pinnalle öljyä)

1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi veitsellä tai monitoimikoneen karkealla raastinterällä. Kovimman kannan voi jättää pois.
2. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannussa ja kuullota sipuleita siinä 10 min. Älä ruskista.  
3. Keitä puuroriisi ohjeen mukaan. Keitä kaali pehmeäksi (noin 20 min. kaalista ja vuodenajasta riippuen - talvikaali on kovempaa).
4. Ruskista  jauheliha pannussa, mausta (suolalla), mustapippurilla, valkosipulilla, paprikajauheella ja meiramilla. Vinkki: jos haluaa vähentää suolan käyttöä, jokainen voi lisätä ruokaan suolaa vasta lautasella. Tällöin sama suolaisuuden maku saadaan vähemmällä suolalla.
5. Sekoita uunivuokaan pehmennyt kaali, riisipuuro ja sipulit sekä jauheliha ja siirappi. Maista seosta ja mausta tarvittaessa lisää. Ripottele pinnalle halutessasi muutama voinokare tai öljyä. Käytä tarvittaessa liemenä kaalin keitinientä. 
6. Paista 175-200 -asteisessa uunissa noin tunti. Suojaa pinta, ettei ruskistu liikaa. Tarkkaile kypsymisen aikana, ettei kaalilaatikko kuivu. Lisää tarvittaessa kaalin keitinlientä.
7. Lopuksi sammuta uuni ja anna hautua vielä tovi. Maku paranee pitkään hauduttaessa.
8. Tarjoa puolukkahillon kera. Myös pakastepuolukat ja punaherukat sopvat ruuan kanssa. Lisukkeeksi käy esim. etikkapunajuuri. 

No comments: