Olemme viisihenkinen kokkaava ja leipova perhe. Perheen isä vastaa arkisin ruuanlaitosta, äiti taas enemmän leipoo ja viikonloppuisin teemme ruokaa yhdessä. Lapsillakin pysyy kauha ja paistinlasta kädessä, ja kaikki osaavat myös leipoa. Tallennamme tänne ne reseptit, joita eniten käytämme, koska haluamme, että ne ovat saatavilla silloinkin, kun kansioon työnnetty irtopaperi on hukassa. Kaikki ohjeet ovat kokeiltuja ja onnistuneita, joten toivottavasti niistä on iloa myös muille!
Ribollita on herkullisen maukas keitto Italiasta Toscanan maakunnasta. Siitä on monia eri versioita, mutta keitosta löytyy aina herkullisia kasviksia, leipää ja parmesaania.
Pese tomaatit. Puolita isot helmitomaatit, pienemmät voit käyttää kokonaisina. Revi mozzarella. Irrota basilikan lehdet.
2 kpl
(250 g) helmitomaatteja
1 kpl
(à 125/200 g) mozzarellajuustoa
1/2 kpl
ruukkua basilikaa
2
Kokoa salaatti tarjoiluastiaan sekoittamalla tomaatit, mozzarella ja basilikanlehdet keskenään. Ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria. Pirskottele päälle öljyä ja sitruunamehua.
Kuori ja hienonna valkosipulit ja salottisipulit. Kuullota sipulia öljyssä keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää valkosipulit ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää ne kulhoon jauhelihan kanssa.
Pyörittele taikinasta öljytyin käsin lihapullia. Paista pullat kypsiksi pannussa öljyssä tai 225-asteisessa uunissa, noin 12 minuuttia. Omassa kiertoilmauunissa 205° ja 15 min.
Vinkki Käytä loput ricottajuustosta vaikkapa tomaattipastakastikkeeseen tai sekoita se hienonnettujen yrttien kanssa ja herkuttele leivän kanssa.
Ricottajuusto antaa lihapulliin mehevyyttä ja parmesaani makua. Lopputuloksena on ihanat pyörykät, jotka voi tarjota sekä pieninä näppipaloina että pääruokana vaikka muusin kanssa.
Viinisuositus: Yrttisten lihapullien kanssa maistuu maanläheinen ja metsäisen raikas viini, kuten Chapoutier Belleruche Côtes-du-Rhône Rouge 2019, 8,99 e (0,375 l). Viinin marjaisuus ja pieni tanniinisuus sopivat erityisesti pullien juustoisuuden kanssa. Jos haluat herkutella laadukkaalla viinillä, Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2015, 22,99 e (0,375 l, tilausvalikoima), on mahtava valinta. Sangiovese näyttää tässä viinissä melkeinpä parhaat puolensa. Viinin maku on elegantin nahkainen ja jopa pippurinen. Koska viinin maku on kohtalaisen vahva, lihapullien seuraan kannattaa valita neutraali lisuke, kuten perunamuusi.
Bolognese tuli aika kuivaa, jauheliha imee reilusti nestettä. Muiden aineiden määrää voisi lisätä. Bechamelia voi tehdä kaksinkertaisen annoksen, se loppuu kesken. Mahdollisesti, jos bechamelia on enemmän, bolognesen nesteen määrää voi suhteuttaa siihen. Todellä älyttömän herkullinen lasagne!
Mihin hyvänsä bechamel-kastikkeeseen kannattaa lisätä ricottaa!
Viinivalinta on täydellinen!
Ohje HS
8–10 annosta
valmistusaika 2 t 30 min
Bolognese
1 porkkana
1 sipuli
1 lehtisellerinvarsi
3 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
suolaa
1 tl chilihiutaleita
200 g tomaattipyreetä
800 g naudanjauhelihaa (rasvaa 10 %)
80 g pancettaa ohueksi viipaloituna
2 ½ dl täysmaitoa
2 ½ dl kuivaa valkoviiniä
1 tl kuivattua oreganoa
Ricotta-béchamel
70 g voita
40 g vehnäjauhoja
7 ½ dl täysmaitoa
1 tl suolaa
½ tl muskottipähkinää
250 g ricottajuustoa
Lisäksi
voita vuokaan
16–20 lasagnelevyjä
200 g parmesaanijuustoa raastettuna
150 g mozzarellajuustoa raastettuna
2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
1. Aloita valmistamalla bolognese-kastike. Kuori porkkana ja sipuli. Pese varsiselleri. Leikkaa porkkana, sipuli ja sellerinvarsi tasaisiksi, pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
2. Kuumenna oliiviöljy ja voi isossa kattilassa tai paistokasarissa. Lisää porkkana, sipuli ja varsiselleri. Kuullota keskilämmöllä samalla käännellen noin 5 minuuttia. Mausta suolalla.
3. Lisää kasvisten joukkoon hienonnettu valkosipuli ja chilihiutaleet ja paista seosta keskilämmöllä vielä minuutin ajan.
4. Lisää tomaattipyree kasvisten joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Jatka kuumentamista noin 3 minuuttia tai kunnes tomaattipyreen väri muuttuu tummanpunaiseksi.
5. Lisää pannulle jauheliha ja pancetta. Ruskista noin 10 minuuttia, kunnes liha on täysin kypsää.
6. Kaada joukkoon maito ja valkoviini ja kiehauta. Lisää joukkoon oregano. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 1½ tuntia välillä sekoittaen.
7. Tarkista kastikkeen maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
8. Valmista ricotta-béchamel bolognesen hautuessa. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon jauhot ja kypsennä keskilämmöllä huolellisesti sekoittaen noin minuutin ajan. Tarkkaile, ettei jauhoseos ala ruskistua.
9. Lisää maito muutama desi kerrallaan reippaasti vispilällä sekoittaen, jotta jauhoseos sekoittuu maitoon tasaisesti. Kuumenna lähelle kiehumispistettä, laske sitten lämpöä ja jatka kypsentämistä sekoittaen noin 5 minuuttia tai kunnes kastike on paksuhkoa. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Jäähdytä noin 15 minuuttia. Kun kastike on jäähtynyt, lisää joukkoon ricottajuusto ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
10. Nosta bolognese liedeltä. Raasta parmesaani ja mozzarella valmiiksi.
11. Kuumenna runsaasti suolattu vesi isossa kattilassa. Esikeitä 3–4 lasagnelevyä kerrallaan noin 3 minuuttia. Aloita sitten lasagnen kokoaminen. Voitele noin 3 litran vetoinen uunivuoka. Kaada vuoan pohjalle noin 1 ½ desilitraa béchamel-kastiketta. Nosta lasagnelevyt pihtien avulla vedestä ja asettele vuokaan. Lisää pastalevyjen päälle 1 ½ desilitraa béchamelia ja 3 desilitraa bolognesea. Ripottele päälle parmesaanijuustoa.
12. Toista kerrokset vielä 4 kertaa, jolloin saat yhteensä 5 kerrosta lasagnea. (Bolognesen tulisi riittää neljänteen kerrokseen asti.)
13. Levitä loput béchamel-kastikkeesta viimeisen pastalevykerroksen päälle. Ripottele päälle myös raastettu mozzarella ja loppu parmesaani. Kypsennä 190-asteisessa uunissa noin 35–40 minuuttia, kunnes lasagnen pinta on kauniin kullanruskea ja kupliva.
14. Anna lasagnen jäähtyä 15 minuuttia ja viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla.
Taustaa: (Teksti HS)
Tässä reseptissä lasagnelevyjen väliin paistetaan jauhelihan lisäksi pancettaa, eli italialaista pekonia.KUVA: ROOSA AHLQVIST
RUOKAINTOILIJOITA hemmotellaan nyt tv-sarjoilla. Esimerkiksi kahdeksanosaisessa Lessons in Chemistry -sarjassa merkittävää roolia näyttelee lasagne, joka hipoo täydellisyyttä.
Sarjassa pääosan esittäjä on lahjakas kemisti Elisabeth Zott (Brie Larson), jonka ura ja tutkimustyö eivät etene miesten dominoimalla alalla. Päähenkilön ainoa intohimo työn lisäksi on kokkaaminen, johon hän pureutuu tieteellisellä vakavuudella ja tarkkuudella. Mutkien kautta tämä kemisti päätyy tv-kokkiohjelman tähdeksi.
Ruoka on siis keskeisessä osassa sarjaa, ja sen reseptit ovat pääasiassa kokki Courtney McBroomin käsialaa.
ONKO sarjan lasagne kaiken hehkutuksen arvoinen? Testattuani reseptin pari kertaa voin sanoa että on.
Tämän täyteläisen lasagnen juju löytyy muutamasta seikasta. Herkullisen bolognesen valmistus aloitetaan tekemällä klassinen makupohja sipulista, selleristä ja porkkanasta (ranskalaisittain mirepoix).
Jauhelihan lisäksi lasagnelevyjen väliin paistetaan pekonia vastaavaa italialaista pancettaa.
Klassinen valkokastike eli béchamel saa seurakseen raikasta ricottaa. Tämä rikastettu béchamel tasapainottaa tomaattista bolognesea ja antaa lasagnelle pehmeää täyteläisyyttä.
Pastalevyt esikeitetään ennen kuin ne ladotaan vuokaan.
Jotta lasagnesta saadaan mahdollisimman mehevä, pastalevyt esikeitetään ennen kuin ne ladotaan vuokaan muiden ainesten kanssa. Pastalevyistä irtoaa keitettäessä tärkkelystä, joka saa ne kiinnittymään yhteen, joten ne kannattaa keittää pienissä erissä juuri ennen lasagnekerrosten kokoamista.
Vaikka pastan esikeittäminen saattaa tuntua työläältä, tätä vaihetta ei kannata ohittaa. Kuivat pastalevyt vaativat huomattavasti enemmän nestettä kypsyäkseen uunissa, jolloin riskinä on kuivahko lasagne.
Lessons in Chemistry on AppleTV+:n alkuperäissarja.