Sunday, November 27, 2016

Parsakaalivuoka


Lähde:
Helsingin Sanomat
Ruoka

2 ps (400 g) pakastettua parsakaalia tai kukkakaalia
vettä, suolaa
2–2 1/2 dl maustamatonta tai kolmella juustolla maustettua ruokakermaa
2-3 dl juustoraastetta (emmentalia)
1-2 murskattua valkosipulin kynttä
(1/2 tl suolaa)
hiukan mustapippuria
3 rkl silputtua persiljaa

1. Sulata jäiset kasvikset mikrossa tai kiehauttamalla ne nopeasti suolalla maustetussa vedessä. Valuta kasvikset ja levitä ne laakeaan uunivuokaan.

2. Sekoita kerma ja juustoraaste ja mausta valkosipulilla ja pippurilla. Sekoita joukkoon myös hienonnettu persilja. Jos käytät maustamatonta kermaa, lisää myös hiukan suolaa.

3. Lusikoi juustoseos vuokaan kaalien päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia. Kiertoilmauunissa lämpötila saa olla hiukan matalampi eli 175 astetta.

Saturday, November 19, 2016

Kanelipullat

Alunperin tämä resepti on peräisin keittokirjasta nimeltä Pipareista pitsikakkuun jonka on toimittanut Ulla Svensk. Siellä se kulki Korvapuustien ja vaniljasolmujen nimellä, mutta koska minä mämmikoura en osaa muotoilla taikinasta mitään erityistä, tein reseptistä muunnelman jossa heitän kanelisokerin suoraan taikinaan ja teen siitä pyöreitä kanelipullia. Joten ei ole tarkka kopio alkuperäisestä reseptistä, mutta toimii hyvin. Kuvan olen ottanut itse.

5 dl maitoa (tai vettä)
50 g hiivaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 dl mantelijauhoja
n. 13 dl vehnäjauhoja
200 g voita (tai leivinmargariinia)

n. 1/2 dl kanelisokeria

voiteluun: 
kananmuna

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon tai veteen ja lisää sokeri, kaneli, suola ja kardemumma. Alusta vehnäjauhot taikinaan ja lisää pehmeä rasva. Vaivaa taikina hyvin ja anna nousta vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Vuoraa pelti leivinpaperilla ja leivo taikinasta pyöreitä pullia. Kohota pullat peitettyinä ja voitele kohonneet pullat kananmunalla. Ripota pullien päälle raesokeria tai mantelilastuja, paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Ihan kotonatehdyn näköisiäkin.

Friday, November 4, 2016

Marmoroidut vuokaleivokset

Seuraava resepti on Gummeruksen kirjasta "Muffinit". Tämänhetkinen suosikkireseptini muun muassa siksi että se on helppo, suhteellisen nopea ja ennen kaikkea aivan älyttömän hyviä muffinsseja tästä tulee. Kolmosvaihetta en itse ymmärtänyt joten pistin vain summanmutikassa molempia taikinoita yhteensä noin puolen vuoan verran joka vuokaan ja hyvin meni. Kuvan olen ottanut itse.

175 g pehmeää margariinia
175 g (tai 2 dl) hienoa sokeria
3 kananmunaa
175 g (tai 3 dl) vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 rkl maitoa tai vettä
55 g tummaa suklaata (tai taloussuklaata) sulatettuna

1. Aseta 21 paperivuokaa muffinipellille tai leivinpaperille 21 kaksinkertaista paperivuokaa.
2. Pane margariini, sokeri, munat, jauho, leivinjauhe ja maito isoon kulhoon ja vatkaa sähkövaktaimella tasaiseksi taikinaksi.
3. Jaa taikina kahteen kulhoon. Lisää toiseen sulatettu suklaa ja sekoita hyvin keskenään. Pane teelusikalla molempia taikinoita vuorotellen paperivuokiin - yhteensä neljä puolikasta teelusikallista kuhunkin vuokaan.
4. Paista vuokaleivoksia 180-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kunnes ne ovat hyvin kohonneita ja antavat koskettaessa myöten. Siirrä ritilälle jäähtymään.