Sunday, July 27, 2014

JUHLAVA LOHIKEITTO

Tarjosimme tätä tyttäremme lakkiaisissa tänä vuonna. Reseptin sain ystävältäni Mallalta, jolla on ruuanlaitto ja leipominen verissä - hän kun on ehtinyt toimia niin ravintoloitsijana kuin pitopalvelun pitäjänäkin. Keitto keräsi runsaasti kiitosta vierailta ja maistui niin nuorille kuin vanhemmillekin vieraille.

1/2 sipuli
1 pieni purjo
hienonnetaan ja paistetaan oliiviöljyssä pannulla, lisätään sitten kattilaan. Muista pestä purjo ensin!

2 l vetttä
2 kalaliemikuutiota
mustapippuria rouhittuna
kurkumaa
provencen yrttimaustetta
1 bataatti kuorittuna ja kuutioituna
1 pussi pakastekasviksia, esim. Kesäpöytä Kruunu- tai Nuppukasviksia, sisältävät  kukkakaalia, parsakaalia, porkkanaa

Keitetään noin 20 min tai kunnes kasvikset ovat kypsiä

250 g Koskenlaskija-juustoa kuutioituna (nykyisin sitä saa muruinakin)
2 dl kevytkermaa
300 g lohikuutioita pakasteena TAI tuoretta lohta paloiteltuna, mutta sitä tarvitsee olla enemmän, ehkä 500 g
päälle 2 rkl voita
ruukku tuoretta tilliä silputtuna
katkarapuja (esim. pussillinen pakastekatkarapuja)

Keitetään noin 10 min eli kunnes kala on kypsää ja Koskenlaskija sulanut keiton joukkoon.

Tarjotaan hyvän leivän ja levitteen kanssa. Myös juustot käyvät lerivän päälle, samoin lehtisalaatti ja esim. kurkku.

Vinkki: Hienonna jäljelle jäänyt sipulin puolikas ja pakasta raakana tai kuullotettuna seuraavaa tarvetta varten.

Vinkki: Sipuleita ei välttämättä tarvitse kuullottaa pannulla, ne voi myös lisätä suoraan pataan oliiviöljyn kanssa ja joko kuullottaa padassa tai keittää muiden kasvisten mukana.